Slide

Utrecht Manifest Voor werklandschap- EET (onder leiding van Ester van de Wiel) werd Studio Faber samen met vijf ontwerpers uitgenodigd om een installatie te ontwerpen voor het tweejaarlijks cultuurevenement 'Utrecht Manifest'. Dorus Faber vroeg Petra Hekkenberg om samen te werken aan dit project. Vanuit het werklandschap werden rond het thema voedsel tools, strategieën en producten bedacht om Rotsoord als culinaire werkplaats op de kaart te zetten.

Fotografie: Ralph Kämena

Slide

Utrechtse Spoorpunt Na onderzoek naar typische Utrechtse producten op de lokale weekmarkt bleek dat het aanbod van lokaal geproduceerde levensmiddelen zeer beperkt is. Als reactie ontwierp Dorus Faber in samenwerking met Petra Hekkenberg de 'Utrechtse Spoorpunt Express', een mobiele kar die ingezet werd tijdens de wekelijkse versmarkt op het Smaragdplein in de Utrechtse wijk Hoograven. Het typische Utrechts koekje 'de spoorpunt' vertegenwoordigde Utrecht op de markt.

Slide

Bakkersresten In tijden van crisis was de spoorpunt razend populair. De koek wordt gemaakt van bakkersresten zoals overgebleven koeken en broodsnijsel. Iedere bakker leefde zijn eigen recept na om er een heerlijk zoete en betaalbare koek van te maken van niet meer dan 0,10 gulden.
De Spoorpunt Express rijdt de 's ochtends voor de weekmarkt langs de lokale bakkers, om de verse bakkersresten op te halen. Vervolgens rijdt hij door naar de markt waar de koeken ter plekke bereid worden.

Slide

Receptuur De koeken worden gemaakt van datgene dat er die week over is gebleven bij de bakkers. Hierdoor zal hij elke week anders smaken.

Slide

Receptuur Onderzoek naar de beste samenstelling van ingrediënten en glazuren.

Slide

Constructie De Spoorpunt Express is gemaakt van veilingskarren en een elektrische kar die oorspronkelijk ook op de veilingen werd gebruikt.

Slide

Spoorpunt Express Opweg naar de weekmarkt.

Slide

Marktdag De spoorpunt blijkt een feest van herkenning.

Slide

Kruimelen De verschillende soorten broodkruimels en koeken worden vermalen tot een fijne korrel. Hierna gaat er gesmolten boter bij en wordt het geheel geperst tot een ronde koek.

Slide

Bereiding Na het persen wordt de spoorpunt geglazuurd. Op de bereidingskar zijn alle tools aanwezig, om ter plaatse de spoorpunten te kunnen bereiden met de verse broodkruimels, die dezelfde ochtend bij de bakkers opgehaald zijn.

Slide

Vers van de pers Een Utrechtse spoorpunt, ter plekke gemaakt in de Spoorpunt Express.

Slide

Opening Utrecht Manifest Tijdens de opening stond de Spoorpunt Express op de route van de rondleiding zodat alle deelnemers de verschillende smaken spoorpunten konden proeven.

Slide

Tentoongesteld De installatie is van 1 t/m 30 mei 2012 te bezichtigen geweest in Bibliotheek Hoograven en in de werkplaats van Utrecht manifest op Rotsoord.
Fotografie: Ralph Kämena

Slide

Verder dan de markt Het enthousiasme op de markt was erg groot. Helaas kon niet iedereen de markt zelf bereiken, zoals de bewoners van een Utrechts verzorgingstehuis. Zij hebben op bestelling de spoorpunten een week later bij hun thuis kunnen proeven.

Slide

Maquette Voor de presentatie en het behoud van het project is een maquette gemaakt door Petra Hekkenberg.

Slide

Maquette Detail van de maquette.

Slide

Maquette Detail van de maquette.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
< previous project             next project >