Slide

"Schupt 'm tege z'n schenke!" Een thuiswedstrijd voor beide. “Schupt‘um tege z’n schenke!” is een van de vele kreten die wordt geroepen langs de lijn. Zoals ieder jaar gaat het er hard aan toe tijdens deze voetbalwedstrijd tussen twee buurdorpen.

Streekderby’s zijn al jarenlang een beproefde methode om harten te luchten en het dorpsgevoel te versterken. “Een thuiswedstrijd voor beiden” gaat over een voetbalwedstrijd die gespeeld wordt tussen de Brabantse dorpen Wintelre en Vessem. (...)

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" (...) Uiteraard spelen beide dorpen het liefst een thuiswedstrijd. Om hier gehoor aan te geven is het voetbalveld verplaatst naar de gemeentegrens middenin de akkers. De middenlijn van het veld loopt precies over de grens van de twee dorpen, wat in dit geval een droge sloot met bomensingel is. Het land van Wintelre ligt hier een meter lager dan dat van Vessem. Door deze natuurlijke scheidingslijn ontstaan er gekke situaties die speelse rivaliteit uitlokken. (...)

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" (...) Wanneer het startsein klinkt, moet de bal van de middenstip met een lobje uit de sloot gewipt worden. Een sierlijke opening van de wedstrijd. De voetballers zijn de enige dorpelingen die de sloot oversteken om aan te vallen. De supporters kijken wel uit om zich in het vijandige kamp te wagen. (...)

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" (...) Het symbool van de wedstrijd is een uitkijkpunt dat over de sloot heen staat. Ieder dorp heeft zijn eigen opgang en een brede kloof in het midden houdt de supporters van elkaar gescheiden. Vanuit hier kunnen beide groepen het veld overzien en hun eigen ploeg aanmoedigen met behulp van twee megafoons. Na de wedstrijd staan de dorpelingen gescheiden in één feesttent. Met hun voeten bungelend in de sloot proosten ze met hun rivalen aan de overkant. De dorpsmuzikanten delen het podium waar ze elkaar af kunnen spelen of op kunnen samenwerken. Ter herinnering zal het uitkijkpunt nog het hele jaar in de weilanden blijven staan, want na een jaar is het weer tijd voor revanche!

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De animatiefilm. Het verloop van de thuiswedstrijd voor beiden, is geïllustreerd in deze animatiefilm. Het verhaal is gebaseerd op de twee rivaliserende dorpen Wintelre en Vessem. Maar zoals deze twee dorpen, zijn er nog vele meer.

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De film. Het uitkijkpunt is samen met de carnavalsverenigingen van beide dorpen levensgroot gebouwd en feestelijk geopent. Twee man uit Wintelre en twee man uit Vessem hebben zaterdag 10 december samen het symbool van de wedstrijd op de dorpsgrens neergezet. Diezelfde middag is het feestelijk geopent met alle betrokkenen uit de twee dorpen. Dit kleine spektakel was een voorproefje van hoe de echte wedstrijd zou kunnen zijn. De speelse rivaliteit werd al overtuigend benadrukt door de carnavalsprinsen, de tonproaters en het enthousiaste publiek. Of de wedstrijd zelf echt gaat plaatsvinden op dit grensgebied hangt nog tussen beiden.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De uitnodiging voor de onthulling van het uitkijkpunt op 10 december is aan alle betrokken inwoners uit Vessem en Wintelre uitgedeeld.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Het uitkijkpunt is gebouwd over de sloot in de open weilanden. Hiervoor moesten de bezoekers eerst een stuk langs de sloot lopen om er te komen. Aan het het begin van de sloot stond een richtingbordje die de inwoners van beide dorpen langs hun eigen kant van de sloot stuurde.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De twee carnavalsverenigingen bouwen samen het uitkijkpunt op. Met bijzondere dank aan het aannemersbedrijf De Wit van Loon uit Wintelre, dat veel en enthousiast aan dit project heeft bijgedragen. De Wit van Loon

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Boswachter Hoppenbrouwers zaagt een plaat op maat met zijn kettingzaag.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Samenwerken op de grens.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Het uitkijkpunt is af. Aan de zijde van het voetbalveld geeft hij plek aan twee megafoons (ieder dorp één), de scorebordjes en sponsorborden. Aan de andere kant, waar de bezoekers aankomen, zit het welkomstbord. Aan de twee zijkanten hebben beide dorpen hun eigen voetballeuzen geschilderd. Wintelre heeft vanwege het hoogteverschil een trapje nodig om erop te komen.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De borden met de voetballeuzen zijn een aantal dagen ervoor door de dorpen zelf bedacht en in eigen dorp geschilderd. Het bord van Wintelre zegt: "Ze kunnen niet voetballen die struiven, maar na de wedstrijd zijn we weer vredesduiven(??)" Vessem heet tijdens carnaval Struifdonk.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Het bord van Vessem zegt: "Wentersel, het niveau daalt" De kerk van Wintelre ligt zeker een meter lager dan die van Vessem en dat laat Vessem ze maar al te graag weten. Op deze grens is het verschil van een meter (toevallig) duidelijk zichtbaar. De tweede leus die op het bord staat: "Als de wereld vergaat ga ik naar Wentersel, daar lopen ze 10 jaar achter". De derde leus: "Was DEES: Wentersul?" Een veelgemaakte woordgrap. De voetbalclub van Wentersul heet VV DEES. "Was dees" is plat Vessems voor "wat is dit?" Wentersel wordt door Vessem ook maar al te graag met een U op het einde geschreven.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De aankomst van de inwoners van Wintelre. De carnavalsvereniging heet de Huifnarren, toepasselijkerwijs zijn zij vanuit Wintelre met een huifkar gekomen.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De fanatieke aanmoedigingen door de megafoons voor de twee voetballers die een wedstrijdje spelen over de sloot.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Wintelre tegen Vessem vanaf de middenstip. Een kleine voorproef van de echte wedstrijd.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De stand wordt bijgewerkt. Vessem had zichzelf een kleine voorsprong van 30 doelpunten gegeven omdat Wintelre te laat kwam opdagen.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Vessem bakt spekstruiven (pannenkoeken) voor Wintelre op een brandpaal. De carnavalsvereniging van Vessem heet De Spekstruiven. Wintelre heeft naderhand aan haar zijde eieren gebakken voor Vessem, in die streek een traditioneel nachtelijk gerecht voor na het feestvieren.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De spekstruiven worden overgebracht naar Wintelre's grondgebied.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De bonbons die speciaal voor deze gelegenheid zijn ontworpen vielen in de smaak. Met dank aan Chocolade-Atelier de Zaligheid uit Wintelre, die ze in zeer korte tijd allemaal met de hand heeft gemaakt! Chocolade-Atelier de Zaligheid
Ook het plaatselijke warenhuis van Vessem, Super Service Henst verdient speciale aandacht, want heeft ook zeker zijn steentje (biertje) bijgedragen. Super Service Henst

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De bonbons van Wintelre en Vessem. Het was nog een moeilijke keus voor de bezoekers welk dorp ze eigenlijk het beste konden opeten.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Prins carnaval van Vessem overhandigd Wintelre als teken van De Spekstruiven een mooi panneke. Prins carnaval van Wintelre heeft Vessem ter verzoening een kruidenbitter overhandigd.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Twee tonproaters (cabaret met carnaval) van Vessem en Wintelre steken de draak met elkaar en houden een vermakelijk verhaal over het verloop van de rivaliteit tussen beide dorpen.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Ter afsluiting van de dag wordt de strijdbijl middenin de sloot begraven, precies op de grens tussen beide dorpen. De bijl ligt tot op heden nog altijd in de droge sloot. Of zoals Hoppenbrouwers het verwoorde: "Als ge het nou 'n beetje te bond maakt, kun je hier altijd de bijl d'r uithaol'n. En als dan iemand de kop ingeslagen wordt, weet ge in ieders geval, dat 'r ene gedaon heeft, van wie hier bij staot."

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" In de sponsorhoek is de bezoekers om commentaar gevraagd op de gebeurtenis. Deze opname is verwerkt aan het einde van de film.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" De maquette die gebruikt is voor het bouwen van het echte uitkijkpunt. Hier verzwaard met een ei om te voorkomen dat hij weg zou waaien.

Slide

"Schupt 'um tege z'n schenke!" Het uitkijkpunt heeft er nog een week gestaan voordat hij weer afgebroken is.

Graag wil ik de mensen uit Vessem en Wintelre bedanken, die mij allemaal zo enthousiast en als vanzelfsprekend geholpen hebben met dit afstudeerproject!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
< previous project             next project >